Software

Communicatiesoftware Mind Express maakt communiceren mogelijk. Afhankelijk van de noden en talenten kan je met Mind Express ook e-mailen, sms’en, bellen, WhatsApp, Facebook en andere sociale media gebruiken tot zelfs domotica bedienen zoals het licht of de televisie aanschakelen en de deur openen.

Mind Express is ontwikkeld zodat iedereen er zelfstandig mee kan werken. Dit betekent een boost voor het zelfvertrouwen en stimuleert bovendien de creativiteit en verdere ontplooiing.

Smiling girl with a Tellus 5.

Spreken is goud

Communicatiesoftware Mind Express is ontwikkeld voor mensen met een beperking zoals autisme, ALS, Downsyndroom, afasie, Cerebrale Parese (CP), etc. Zelfs als je niet of nauwelijks kan spreken, kan je zelfstandig communiceren met Mind Express. Zowel symbolencommunicatie met pictogrammen als schriftelijke communicatie met een digitaal toetsenbord zijn mogelijk. De O.C. software kan ook domotica en andere apps aansturen.

Mind Express bestellen Demoversie Mind Express

Hoe werkt Mind Express?

Je selecteert vakjes met afbeeldingen en symbolen. Daarop vormt het programma woorden en zinnen. “Appel”, “Dokter”, “Ik wil iets zeggen” of ”Jij bent lief!” zijn enkele van de talloze vertelmogelijkheden die met een heldere stem worden uitgesproken. Naast deze visuele communicatie met pictogrammen is ook schriftelijke communicatie mogelijk dankzij een digitaal toetsenbord. Of je combineert beide types communicatie. Mogelijkheden zat!

Op onze website www.mindexpress.be staan ook al heel wat kant-en-klare communicatiebestanden en oefeningen. Je kan een bestaand bestand gebruiken, aanpassen of helemaal zelf maken. Je vindt er volgende types bestanden terug:

  • Praktische bestanden om te communiceren (communicatiekaarten)
  • Diverse taal-, reken-, lees- en schrijfoefeningen om bijvoorbeeld taalontwikkeling te stimuleren
  • Spelletjes zoals (aanpasbare) geheugentrainers, Tetris, Vier op een rij…

Dankzij de brede inzetbaarheid van Mind Express kan je het programma gebruiken voor dagelijkse communicatie of als therapeutisch en educatief hulpmiddel.

Communiceren begint bij jouw verhaal

Bovenop het feit dat Mind Express een compleet en uitgebreid pakket is, is de grootste troef de personaliseerbaarheid. Je kan het zo personaliseren dat je er alles uit je omgeving in terugvindt: vrienden, familie, favoriete restaurant, enzovoort. Voeg zelf persoonlijke tekeningen, foto’s en nieuwe symbolen toe of laat je vrienden, familie of begeleiders iets inspreken. Een hele verademing.

Ook de manier waarop je jouw spraakcomputer bedient, is voorzien in Mind Express. Er zijn tal van mogelijkheden ongeacht of je het touchscreen, de muis, een joystick, één, twee of zelfs meer schakelaars, de hoofdsturing of oogsturing gebruikt. Je kan zelfs de gevoeligheid van de selectie instellen op maat van de gebruiker. Hierdoor wordt de selectie niet beïnvloed door ongewilde bewegingen.

Meer zelfstandigheid voor meer zelfvertrouwen

Mind Express 4 draait rond zelfstandigheid. Een belangrijke steunpilaar hierbij is de mogelijkheid om apparaten in je omgeving te bedienen, m.a.w. domotica. Zo kan je met Mind Express lichten aan- en uitschakelen, de televisie aanzetten of zappen, het volume van de radio aanpassen, deuren openen, enzovoort. Samen met de gewonnen zelfstandigheid, win je ook aan zelfvertrouwen. Zo getuigt ook Dimi, onze Tellus dj.

Dimi gebruikt al jarenlang de Tellus 5, gemonteerd op zijn rolstoel. Hij gebruikt een letterkaart met aanpasbare woordvoorspelling waardoor zijn communicatie efficiënt verloopt. Hij kan zeggen wat hij wil, wanneer hij het wil en tegen wie. Hij kan makkelijk een mailtje of een smsje sturen naar vrienden, Facebookberichten posten of face-to-face praten met zijn ouders. De Tellus 5 opent vele deuren voor hem, letterlijk en figuurlijk.

Dimi kan gaan waar hij wil. Dankzij zijn spraakcomputer heeft hij een enorme zelfstandigheid. Zo kan hij de lichten bedienen, de deuren en het tuinhekje openen en sluiten, e.d. Hij kan eens alleen thuis zijn, zijn ouders weten dat hij buiten en binnen kan. Hij kan ook gerust alleen op pad. Een aantal jaar geleden kreeg Dimi onderweg een lekke band met zijn rolstoel. Dankzij een reddende sms via zijn Tellus 5 hebben zijn ouders hem kunnen depanneren.

Het is zo mooi om te zien wat Tellus 5 in de ondernemende Dimi naar boven haalt. Zo dj’t hij iedere week bij het lokale rusthuis. In tegenstelling tot andere dj’s maakt hij hiervoor geen gebruik van draaitafels of platen. Hij heeft zijn Tellus 5 met Mind Express omgevormd tot zijn eigen draaitafel. Hij heeft er ontzettend veel muziek op staan en dankzij voorgeprogrammeerde knoppen kan hij het vlot bedienen. Fantastisch om te zien hoe Dimi en zijn trouwe publiek iedere keer iets hebben om naar uit te kijken.

Wat maakt Mind Express uniek?

Communicatiekaarten maken en ze personaliseren is een hele klus. Er kruipt redelijk wat tijd in en vaak blijft de kaart vrij beperkt. Hierdoor blijf je misschien op hetzelfde taalniveau communiceren. Dit is op zich al een vooruitgang maar door het aanbieden van een hoger taalniveau stimuleer je de ontwikkeling des te meer. Mind Express wil niet alleen ondersteuning bieden, maar ook tools aanreiken om vooruitgang te stimuleren.

Logopedisten, therapeuten en universiteiten verrichten al heel wat onderzoek op het vlak van taalontwikkeling. Dankzij hechte samenwerkingen bevindt Jabbla zich in de unieke positie om de nieuwste baanbrekende strategieën digitaal vorm te geven in kant-en-klare Mind Express bestanden zoals Amego, PODD, SCORE en ALOHA.

SprintPlus

Lezen en schrijven zijn mogelijk mits voldoende begeleiding? SprintPlus is ons softwarepakket voor kinderen, jongeren en volwassenen met lees- en leerstoornissen. SprintPlus kan een tekst voorlezen en helpt daarnaast ook bij het begrijpen van een tekst.

Tekstbestanden in Word of pdf, schoolboeken, berichten op Facebook, online krantenartikelen of een e-mail die je aan het typen bent, SprintPlus leest het allemaal voor. Klik op een woord of selecteer de tekst die je wil horen. Hierdoor steek je minder energie in het ontcijferen van een tekst en kan je je volledig concentreren op de inhoud.

Kom je een moeilijk woord tegen? Klik erop en er opent een venster met een duidelijke uitleg. Bovendien toont SprintPlus ook een verklarende illustratie. Want een beeld zegt soms meer dan woorden.

Ook bij het zelf schrijven is SprintPlus een grote hulp. Twijfel je aan een woord, dan zoek je het makkelijk op. Een andere grote schrijfhulp is Skippy, de woordvoorspeller. Tijdens het schrijven, geeft Skippy jou suggesties. Hierdoor kan je het aantal toetsaanslagen verminderen en je boodschap veel sneller afwerken. Ook foutief geschreven woorden kan Skippy herkennen en verbeteren.

Ontdek SprintPlus voorleessoftware