Mind Express

Communicatiesoftware Mind Express helpt mensen met een communicatieve beperking. Zelfs als je niet, moeilijk of nauwelijks kan spreken, kan je zelfstandig (leren) communiceren door symbolen, letters, woorden of een combinatie hiervan. Mind Express bundelt meer dan 20 jaar ervaring om wereldwijd gebruikers met cerebrale parese, autisme (ASS), selectief mutisme, MS, ALS, downsyndroom, afasie, enz. te ondersteunen in hun dagelijkse bezigheden. Zij gebruiken onze software om te communiceren met partners, vrienden en kinderen en als vrijetijdsbesteding om bijvoorbeeld ingebouwde spelletjes spelen of filmpjes te bekijken. Ook instituten en scholen zetten Mind Express breed in als hulpmiddel voor kinderen en volwassenen.

Je kan met Mind Express ook mailen, sms’en, bellen en sociale media gebruiken zoals bijvoorbeeld Facebook en WhatsApp. Omgevingsbediening zoals het licht aanschakelen, een deur openen of de televisie bedienen behoort ook tot de mogelijkheden.

Bedien Mind Express met een aanraakscherm, een muis of trackball, een joystick, één of twee schakelaars, hoofdsturing en oogsturing. Mind Express is ontwikkeld om zo persoonlijk en flexibel mogelijk te zijn. Je verwacht toch niets minder van een stem!

De tekst Ik wil iets zeggen gevormd met symbolen.

Probeer Mind Express 5 gratis uit

Zeggen wat je wil, wanneer je wil en hoe je het wil. Wij helpen jou graag om dat doel te bereiken: we all have a voice. Communicatie is niet alleen een recht, het is broodnodig om mekaar te begrijpen. Download Mind Express, maak je profiel aan en start met onze kant-en-klare bestanden. Je kan alles makkelijk personaliseren of zelfs een volledig nieuw bestand maken. Begin klein en verleg stap per stap je grenzen.

Met de demoversie kan je Mind Express 60 dagen gratis uitproberen.

Probeer nu gratis

Wat is nieuw in Mind Express 5?

Mind Express heeft een volledige metamorfose ondergaan waarbij de kracht van Mind Express 4 gecombineerd wordt met een intuïtief design. De focus ligt op gebruiksvriendelijkheid.  Zo start je nu met tal van kant-en-klare bestanden en maak je comfortabel aanpassingen op je spraakcomputer. De logische organisatie vereenvoudigt tal van acties zoals personaliseren met foto’s, importeren van bestanden, vertalen van symbolensets, enz.

Lees verder en ontdek de verschillen tussen Mind Express 4 en Mind Express 5.

Mind Express 5

Communiceren met symbolen

Ook al kan iemand nog niet lezen of schrijven, je kan taal toch stimuleren en leren communiceren door woorden visueel aan te bieden. Bij symboolcommunicatie selecteer je vakjes met symbolen. Daarop vormt het programma woorden en zinnen. “Ja”, “Ik heb pijn”, “Ik wil iets zeggen” of ”Jij bent lief!” zijn enkele van de talloze vertelmogelijkheden die met een heldere stem uitgesproken worden. Bij visuele beperkingen kan je auditief ondersteunen of extra visuele hulpmiddelen gebruiken zoals bijvoorbeeld de PCS high contrast symbolenset. Mind Express bevat standaard SymbolStix- en Bliss-symbolensets. Samen goed voor meer dan 61 000 symbolen! Je kan bovendien ook foto’s gebruiken om een extra persoonlijke toets te geven aan jouw communicatiekaart. Werk je liever met andere symbolensets zoals PCS, Widgit, Beta, Picto’s en PictureThis? Koop deze er makkelijk bij via jouw Mind Expres verdeler.

Communiceren met woorden

Kan je lezen en schrijven? Dan bieden de woord- en letterkaarten in Mind Express een efficiënte oplossing. Typ de boodschap die je wil laten uitspreken op een schermtoetsenbord. De communicatiesnelheid wordt verhoogd door de slimme woord- en zinsvoorspeller, al dan niet vergezeld van een bijhorend symbool. Dat betekent minder toetsaanslagen, minder typen en sneller communiceren.

Mind Express community

We hebben heel wat communicatiekaarten die je kan downloaden op de Mind Express website. Onder het motto “sharing is caring” kan iedereen ook leuke spelletjes, themakaarten, educatieve opdrachten… opladen en delen. De meeste bestanden zijn gratis en de betalende woordenschatten kan je 30 dagen gratis uitproberen.

Bezoek MindExpress.be

Vlot aanpassen en personaliseren

We bieden al heel wat kant-en-klare communicatiekaarten en woordenschatten aan. Jij kan deze heel gebruiksvriendelijk aanpassen om er zo je eigen stempel op te drukken. Je kan jouw communicatiekaart uitbreiden met woorden en symbolen maar ook foto’s of internet afbeeldingen voeg je er in een-twee-drie aan toe.

Wordt jouw naam niet correct uitgesproken? Dan pas je gewoon de uitspraak aan! Of laat vrienden, familie of begeleiders een boodschap opnemen en toevoegen. Op die manier kan je bijvoorbeeld een verhaal voorlezen en toevoegen in Mind Express, dat maakt het extra leuk en persoonlijk!

Je kiest de stem die het beste bij je past. Mind Express is compatibel met RealSpeak en Acapela (volwassenstemmen en kinderstemmen).

Hulpmiddel in therapie en onderwijs

De dagelijkse communicatie speelt een belangrijke rol. Daarnaast kan je Mind Express inzetten als therapeutisch en educatief hulpmiddel. Persoonlijke ontwikkeling en communicatie zijn onlosmakelijk met mekaar verbonden. Door de talloze mogelijkheden en de kenmerkende flexibiliteit van Mind Express kan deze software hierin de constante zijn.

Op de Mind Express website krijg je een divers aanbod van spelletjes en oefeningen om basisvaardigheden aan te leren. Leer kleuren en vormen herkennen of oefen je brein met geheugentrainers. Je vindt er ook taal-, reken-, lees-, en schrijfoefeningen en kan er verhaaltjes ontdekken. Bovendien kan je met behulp van uitgebreide woordenschatten, zoals SCORE, taalontwikkeling stimuleren en oefenen. Er zijn ook gratis communicatiekaarten die verschillende leesmethodes ondersteunen zoals aap-zee-koe, LOes en maan-roos-vis.

Als therapeut of begeleider kan je met Mind Express 5 makkelijk verschillende gebruikers tegelijk helpen. Dankzij ‘remote editing’ kan je de bestanden van een gebruiker aanpassen van op afstand en hoef je dus ook niet te beschikken over zijn of haar communicatietoestel.

Alternatieve bediening in Mind Express

Zelfstandig communiceren betekent dat je zelf beslist wat je wanneer wil zeggen. Dit wordt pas mogelijk als je de spraakcomputer volledig zelf kan bedienen. De meest natuurlijke en voor de hand liggende bediening is via een aanraakscherm. Zelfs wanneer de motoriek minder goed is kan je een aanraakscherm gebruiken. In dat geval pas je de instellingen aan in Mind Express om ongewilde selecties te voorkomen.

Is directe bediening niet mogelijk door motorische uitdagingen zoals dystonie, lage spierspanning of spasticiteit? Dan kan je Mind Express alternatief bedienen met een muis, trackball, joystick, via hoofdsturing, oogsturing of door middel van schakelaars.

Je kan aansturen met een muis of trackball. Hierbij navigeer je naar je doel en je selecteert je vakje.

Bedienen met schakelaars, ook wel scanning genoemd, betekent dat Mind Express met een instelbaar ritme “stapt” over de vakjes. Zo markeert hij bijvoorbeeld rij per rij. Staat het woord in de gemarkeerde rij, dan selecteer je die rij door een schakelaar in te drukken. Vervolgens stapt Mind Express opnieuw over de vakjes in de geselecteerde rij tot bij het gewenste woord, waarna je opnieuw een schakelaar indrukt om het te selecteren. Deze selectiemethode kan je aansturen met één of twee schakelaars. Hoe en in welke volgorde de vakjes gemarkeerd worden kan je zelf kiezen. Joystickbediening werkt op gelijkaardige wijze.

Bij oogsturing kijkt een speciale camera naar je ogen. Eerst leer je de camera aan hoe je kijkt (kalibratie), daarna kan je je spraakcomputer met je ogen bedienen. Blijf je naar een vakje kijken, dan wordt het na een instelbare tijd (de dwelltijd) automatisch geselecteerd. In Mind Express kan je tot 3 verschillende dwelltijden instellen. Zo kan je bijvoorbeeld een kortere dwelltijd gebruiken bij letters en een iets langere dwelltijd bij zinnen. Je kan er ook voor kiezen om het vakje te selecteren door even je ogen te sluiten, of door een schakelaar in te drukken. Je kan oefenen en experimenteren met oogsturing dankzij het gratis Mind Express-bestand MaximEyes.

Er zijn momenteel een aantal camera’s beschikbaar met goede resultaten. De ervaring leert ons dat de keuze van de camera afhangt van de toepassing en van de gebruiker. Daarom is Mind Express compatibel met camera’s van verschillende producenten:

  • TM5 mini (EyeTech Digital Systems)
  • PCEye Mini (Tobii)
  • CAM30NT (Alea Technologies)
  • LC camera (Eyegaze)
  • Irisbond Duo (Irisbond)

Een vrij gelijkaardige manier van bedienen is via hoofdsturing. Hierbij pikt een sensor een punt in je gelaat op zoals een reflecterende stip op het voorhoofd of herkent hij jouw hoofdbewegingen via je webcam. Door de positie van het hoofd en de kijkrichting stuur je Mind Express dan aan.

Sociale media, multimedia en Windows controle

Foto’s doorsturen via Whatsapp, een vraag stellen in een Facebookgroep, filmpjes en vloggers bekijken op YouTube, enz. Sociale media en multimedia zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Op die manier heb je verschillende mogelijkheden om met vrienden en familie in contact te blijven of als vrijetijdsbesteding. Mind Express ondersteunt communicatie: van persoonlijke communicatie tot communicatie vanop afstand. Je hoeft enkel te kiezen wat je wil gebruiken in Mind Express.

Een andere handige template in Mind Express is de ‘Windows controle’. Hiermee kan je je volledige computer bedienen. Mind Express ontpopt zich als toetsenbord waarmee je via alternatieve bediening je computer gebruikt of ‘Windows controleert’.  Je kan dus gewoon surfen op het web of rechtstreeks typen in je computerprogramma’s.

Omgevingsbediening

Zelfstandigheid draait uiteraard niet enkel rond communicatie. Het gaat er ook om dat je niet steeds op iemand moet rekenen. Daarom biedt Mind Express ook heel wat mogelijkheden om de apparaten in je omgeving zelf te bedienen. Zo kan je met de omgevingsbediening lichten aan- en uitschakelen, zappen op de televisie, het volume van de radio regelen, deuren openen, enzovoort. De spraakcomputers van Jabbla beschikken hiervoor over de nodige infrarood- en/of radiozenders.

Uitgebreide woordenschatten

Communicatiekaarten maken en ze personaliseren is een hele klus. Er kruipt redelijk wat tijd in en vaak blijft de kaart vrij beperkt. Hierdoor blijf je misschien op hetzelfde taalniveau communiceren of bereik je nog niet alle mogelijkheden. Door het aanbieden van een hoger taalniveau stimuleer je de taalontwikkeling des te meer. Mind Express wil niet alleen ondersteuning bieden, maar ook tools aanreiken om vooruitgang te stimuleren.

Logopedisten, therapeuten en universiteiten verrichten al heel wat onderzoek op het vlak van taalontwikkeling. Dankzij hechte samenwerkingen bevinden wij ons in de unieke positie om de nieuwste baanbrekende strategieën digitaal vorm te geven in kant-en-klare Mind Express woordenschatten zoals Amego, PODD, SCORE en ALOHA.

Ontdek onze woordenschatten

Wat maakt Mind Express uniek?

Grammatica is ons stokpaardje. Mind Express vervoegt werkwoorden, verbuigt adjectieven en vormt meervouden automatisch. Wil je liever dat er wordt stil gestaan bij vervoegingen, zodat je dit kan aanleren? Of wil je experimenteren met de vergrotende trap of met verkleinwoorden? Dan kan je de grammaticale functies koppelen aan een vakje in de communicatiekaart.

Mind Express is een krachtige en veelzijdige communicatiesoftware. De software bevat heel wat bijzondere functies waarmee je bijvoorbeeld de mogelijkheid hebt om communicatiekaarten te voorzien van dynamische inhoud. Hiermee maak je een uitgebreide woordenschat op slechts enkele pagina’s. Mind Express is de sleutel om vanaf nul je eigen creatie te ontwerpen. Je hoeft je zelfs niet te binden aan de typische structuur met rijen en kolommen. Je kan gewoon vakjes tekenen waar je ze zelf wil in freestyle. Ideaal voor oefeningen en spelletjes!

Mind Express is het brein van onze spraakcomputers. Software en hardware zijn perfect op mekaar afgestemd en hebben we volledig onder controle. Je beschikt hierdoor over een totaalpakket dat je volledig naar je hand kan zetten. Doe wat je het liefst doet. Zo hebben we bijvoorbeeld gebruikers die photoshop kunstwerkjes maken of er zelfs mee dj’en!

“Dimi treedt regelmatig op in het lokale rusthuis. In tegenstelling tot andere dj’s maakt hij hiervoor geen gebruik van draaitafels of platen. Hij heeft zijn Tellus 5 met Mind Express omgevormd tot zijn eigen draaitafel. Hij heeft er ontzettend veel muziek op staan en dankzij voorgeprogrammeerde knoppen kan hij het vlot bedienen. Fantastisch om te zien hoe Dimi en zijn trouwe publiek iedere keer iets hebben om naar uit te kijken.” – Dimi, Tellus dj.

Systeemvereisten

  • Mind Express 5 is beschikbaar in Nederlands (België en Nederland), Engels (UK, US en AU), Frans (België, Frankrijk en Canada), Duits, Italiaans, Noors, Russisch en Zweeds.
  • Besturingssysteem: Je kan Mind Express 5 gebruiken op een Windows 10 of hoger.
  • Geheugen: minimum 2GB RAM en minimum 4GB harde schijf.

Recente Mind Express updates

In de december updates van Mind Express 5 kan je o.a. makkelijker extra stemmen downloaden en makkelijker je volume regelen. Wil je lezen wat er nieuw en verbeterd is dankzij deze update?

Mind Express updates