OC-maand oktober: geletterdheid

Oktober is OC-maand. Deze maand staat wereldwijd in teken om meer aandacht en erkenning te vragen voor Ondersteunde Communicatie (OC). Zo lopen er deze maand verschillende acties en wordt bijvoorbeeld het ISAAC-NF congres georganiseerd.

Wij onderstrepen graag mee het belang van OC. Deze maand willen we het hebben over geletterdheid in OC. Je hebt dit misschien al horen vallen tijdens een lezing of een artikel? Voor het wetenschappelijk onderzoek verwijzen we graag naar de experten ter zake. Waar we het wel over willen hebben, is wat Mind Express allemaal te bieden heeft rond geletterdheid.

Letterkaarten

In ons artikel over top-down woordenschatten bespreken we kort het belang van letterkaarten. In robuuste communicatiesystemen hoef je niet te kiezen tussen symbool- of tekstcommunicatie. Beide worden aangeboden, zoals bijvoorbeeld bij ALOHA en SCORE.

ALOHA en SCORE

In ALOHA kan je jouw letterkaart instellen. Wil je

  • AZERTY of QWERTY,
  • gekleurde klinkers of lettergroepen,
  • meteen toegang tot tweeklanken of woordvoorspelling,
  • fonetisch of alfabetisch werken?

Personaliseer je letterkaart en probeer ALOHA 30 dagen uit.

In SCORE kan je kiezen tussen verschillende letterkaarten. Zo heb je een letterkaart met woordvoorspelling, met speciale tekens, hoofdletters en een fonetische. Kies wat jou het beste ligt en probeer SCORE 30 dagen uit.

Losstaande letterkaarten

We bieden ook AZERTY- en QWERTY-letterkaarten met woord- en zinsvoorspelling aan. De woordvoorspelling is verrijkt met symbolen. Ideaal wanneer je balanceert tussen tekst- en symboolcommunicatie. Met deze losstaande bestanden kan je ook:

  • Spellingsfouten verbeteren door alternatieve woordvoorspellingen.
  • De woord- en/of zinsvoorspelling makkelijk verbergen. Handig tijdens de taalles.
  • Voorspellingslijsten personaliseren: voeg zelf woorden en zinnen toe of verwijder ze.
  • Eigen boodschappen structureren en per categorie opslaan.
  • Wat je wil vertellen visualiseren met de optie “vertellen met foto’s”.

LOeS-werkwijze

Er bestaan verschillende leesmethodes zoals mol en beer, maan roos vis, aap-zee-koe, … Maar hoe leer je een leesmethode aan in OC? Loes Theunissen heeft de LOeS-werkwijze (Lees Ontwikkeling en Spelling) ontwikkeld. Het doel van deze werkwijze is om OC-leerlingen te leren lezen en schrijven.

Ter gelegenheid van de OC-maand biedt ISAAC-NF een interactief voorleespakket aan. Hierbij wordt het jeugdboek van het jaar in de verf gezet. Dit bevat o.a. gratis Mind Express-themabladen voor SCORE, ALOHA en LOeS-werkwijze. Bekijk de voorleesboeken op onze Mind Express-website.

Ben je geïnteresseerd in deze werkwijze? Contacteer Modem indien je interesse hebt in een LOeS-opleiding.

Interactief voorlezen en woordspelletjes in Mind Express

Op dag van de logopedie (6 maart 2021) hebben we een presentatie gegeven over nieuwe Mind Express 5-bestanden. Er zijn heel wat gratis kant-en-klare documenten rond geletterdheid om mee aan de slag te gaan.

Interactief voorlezen in Mind Express 5

Samen lezen kan zó leuk en motiverend zijn. Mind Express 5 bevat enkele kant-en-klare documenten om interactief voor te lezen. Met deze sjablonen kan je zelf een voorleesboek maken en een mooie bibliotheek uitbouwen:

  • EZ boek sjabloon”: EZ is een knipoog naar het woord ‘easy’. Is een basissjabloon om een boek te maken.
  • Sjabloon – een boek maken”: bevat meer layout-opties dan de EZ-versie.
  • EZ Voorbeeldboek“: is een voorbeeld van een ingevuld of gebruikt EZ boek sjabloon. Maakt het iets duidelijker wat het eindresultaat kan zijn.
  • Vertelboeken“: Daar kan je je gemaakte boekjes verzamelen, als bibliotheek. Interactief voorbeeld: geluid toevoegen of GIFje. Multimodaal boekje maken.

Woordspelletjes

Het Mind Express 5-bestand “Woordspelletjes” is een startpagina met verschillende thema’s. Per thema heb je een woordenlijst om verschillende werkvormen in te oefenen. De woorden worden in verschillende spelletjes geladen zoals bijvoorbeeld:

  • galgje,
  • spellingoefening (woorddictee),
  • alfabetische volgorde,
  • ontcijfer woorden (in juiste volgorde zetten),
  • ontbrekende letters (beetje rad van fortuin) en
  • woordzoeker in een raster.

Deze woordspelletjes kunnen bediend worden met muis, schakelaars en oogsturing.

Educatieve oefeningen

We bieden ook enkele educatieve oefeningen aan voor lezen, spelling en begrijpend lezen:

Leesoefeningen

Dankzij de samenwerking met hogeschool VIVES zijn een aantal oefeningen ontwikkeld met als uitgangspunt de leesmethode “Aap-zee-koe” (Cornelis & van Beversluys, 2019). Dit zijn oefeningen rond MKM-woorden (op woord- en zinsniveau), clusterwoorden en tweelettergrepige woorden.

De boeken bij de aap-zee-koe methode kunnen onder meer aangekocht worden bij de uitgeverij EPO en Autisme Centraal.
AZERTY letterkaart